Bolesti vena - Chicago Vein Institute Sarajevo | Klinika za vene Sarajevo


Bolesti vena

Vene su krvni sudovi koji transportuju krv sa periferije ka srcu. Venski sistem donjih ekstremiteta čine duboke, površinske i perforantne vene. Krv iz površinskih vena se ulijeva u duboke, kojima venska krv dolazi do srca. Jedosmjeran tok krvi (iz površinskih u duboke vene) omogućavaju zalisci koji se nalaze u venama i spriječavaju vraćanje krvi u suprotnom smijeru.Mehanizam nastanka proširenih vena: Usljed genetske predispozicije i tzv. okidajućih faktora dolazi do širenja zida vene na mjestu gdje se nalaze zalisci. U tom slučaju zalisci ne mogu u potpunosti zatvoriti lumen vene te dolazi do vraćanja krvi iz dubokih u površinske vene. Površinske vene se prepunjavaju krvlju, šire i postaju vidljive.

Teleangiectasiae (u narodu poznate kao kapilari) su sitni krvni sudovi (1mm) plavoljubičaste ili crvenkaste boje koji mogu biti razgranati poput paukove mreže, pojedinačni ili uvidu tačkica. Mnogo su češći kod žena. Mogu biti primarni (predstavljaju estetski problem) i sekundarni (prvi znak proširenih vena).

Retikularne vene su nešto šire (1-3mm) od teleangiectasia, plavičaste ili zelene boje, vidljive pod kožom.

Varikoziteti su proširene, izvijugane i prepunjene krvlju potkožne vene koje se pojavljuju u vidu čvorova ili grozdova, kao pojedinačne ili u grupama, bilo gdje na nogama.

Thrombophlebitis (upala površinskih vena) nastaje kao komplikacija proširenih vena. Proširene vene predstavljaju rezervoar krvi gdje tokom dugotrajnih putovanja, stajanja ili sjedenja, te ljeti zbog gubitka tečnosti i dodatnog širenja vena može doći do zgrušavanja krvi i stvaranja tromba. Takva vena je tvrda i izrazito bolna na dodir, a koža otečena, crvena i topla. Ovo stanje zahtjeva brzu i adekvatnu medicinsku njegu da bi se spriječilo širenje tromba ka dubokim venama ili eventualno otkidanje tromba, što može biti opasno po život.

Duboka venska tromboza (DVT) je stanje kada dolazi do stvaranja tromba u dubokim venama. Zbog prisustva tromba u dubokim venama transport krvi sa periferije ka srcu je spriječen, te je takva noga otečena, crvena, topla na dodir, a bol se pojačava prilikom stajanja i hodanja. Ovo stanje je akutno, te da bi se spriječile komplikacije opasne po život (kao što su otkidanje dijela tromba i njegovo zaustavljanje na nivou mozga, srca i pluća sa posljedičnim infarktom pomenutih organa) neophodna je hitna i adekvatna medicinska pomoć.

Komplikacije proširenih vena:
1. Upala površinskih vena (Thrombophlebitis)
2. Duboka venska tromboza (DVT)
3. Otkidanje dijela tromba koji može uzrokovati infarkt srca, moždani udar i plućnu tromboemboliju.
4. Stvaranje rana na nogama (Ulcus cruris venosum)


Riziko faktori:
a) Faktori na koje ne možemo uticati:

Genetska predispozicija
Ukoliko jedan roditelj ima proširene vene, vjerovatnoća da će dijete imati isti problem je 50%, a u slučaju da oba roditelja imaju proširene vene vjerovatnoća da će dijete imati isti problem je 90%.

Dob
Starenje je najvažniji riziko faktor za nastanak proširenih vena.

Spol
Proširene vene se češće javljaju kod žena u odnosu na muškarace.

b) Faktori na koje možemo uticati:

Trudnoća
U toku rasta i razvoja plod vrši pritisak na okolne organe pa samim tim i na vene zdjelice usljed čega dolazi do zadržavanja krvi u venama nogu i nastanka proširenih vena.

Tjelesna težina
Gojaznost (Body Mass Index BMI >30) povećava rizik od nastanka proširenih vena.

Prinudni položaj tijela
Dugotrajno sjedenje ili stajanje povećava rizik od nastanka proširenih vena.

Prevencija:
- Fizička aktivnost kao što je šetnja, ples, plivanje i vožnja bicikla.
- Održavanje optimalne tjelesne težine.
- Izbjegavanje dugotrajnog stajanja u mjestu i sjedenja sa spuštenim nogama.
- Preventivno nošenje elastičnih kompresivnih čarapa u slučaju dugotrajnih putovanja i tokom trudnoće.


Proširene vene

Proširene vene su natekle tamno plave ili ljubičaste krvne žile. Često izgledaju kao upletena užad, i obično se pojavljuju na listovima, unutrašnjoj strani nogu i člancima nogu.

Simptomi i znaci proširenih vena:

- Bol
- Toplota
- Grčevi
- Zamor i osjećaj težine
- Pulsiranje
- Nemir
- Otok
- Svrbež
- Tamnija i suha koža

Informacije koje se odnose na liječenje proširenih vena možete pronaći na našoj stranici Usluge.
Pogledajte - Proširene vene stranicu

Retikularne vene

Retikularne vene su proširene, tamno plave ili ljubičaste krvne žile, manje u promjeru od proširenih vena. Simptomi često dovođeni u vezu s retikularnim venama su pečenje, boli i svrabež.

Pogledajte - Retikularne vene stranicu

Paučinaste vene (teleangiektazije)

Paučinaste vene, ili teleangiektazije, su male, tanke, krvne žile vidljive pod kožom. Najčešće se pojavljuju na licu, bedrima i stopalima i mogu izgledati kao niz crta, grančica drveta, ili kao nešto što ima oblik pauka ili mreže, s tamnim središtem.

Iako se paučinaste vene obično smatraju samo kozmetičkim problemom, mogu pokazivati simptome osjećaja pečenja ili tupe, pulzirajuće boli i mogu dovesti do nastajanja proširenih vena i drugih ozbiljnih komplikacija.

Informacije koje se odnose na liječenje paučinastih vena možete pronaći na našoj stranici Usluge.

Pogledajte - Paučinaste vene (teleangiektazije) stranicu

Ako se ne liječe…

Proširene vene su progresivna bolest. Paučinaste vene se vrlo često javljaju zajedno s proširenim venama. Možete osječati bol kada stojite ili hodate, na proširenoj veni ili blizu nje mogu nastati rane, a stopala i članci na nogama mogu nateči.

Ako se ne liječe, paučinaste i proširene vene mogu prouzrokovati krvne ugruške, flebitis, venske varikozne ulkuse, blijeđenje kože, lipodermatosklerozu ibijelu atrofiju (atrophie blanche).

Potražite stručnu pomoć

Kontaktirajte nas još danas i zakažite pregled kako bi što prije počeli proces lječenja.

Zakažite pregled

Pozovite nas još danas i zakažite besplatan pregled! +387 (0)33 942 252 ili ispunite formu ispod:

Naše usluge


Zašto odabrati nas?

  • Ultrazvučno skeniranje obezbjeđuje jasnije i konciznije slike nego rendgensko snimanje ili razne druge metode oslikavanja.
  • Ultrazvuk vena može otkriti krvne ugruške u venama i tako pomoći da se spriječi nastanak plućne embolije (pomaknuti krvni ugrušak koji kola do pluća)...
  • Ultrazvučno skeniranje je jeftina i svuda dostupna metoda oslikavanja. Postupak je brz, bezbolan, a tijelo se ne izlaže nikakvom zračenju.
  • Postupak može biti ponovljen onoliko puta koliko je neophodno, bez izlaganja pacijentova zdravlja riziku.

PRIJAVA ZA NEWSLETTER

Prijavite se i budite u toku